Sós ivókúra

A parajdi/himalájai só a gyógyító rezgés közvetítésével megszünteti szervezetünkben az energiahiányt, így gyorsabban gyógyulunk meg. A sós ivókúra az elektrolit háztartásunk javításával pozitívan befolyásolja a keringést a testünkben. Ezzel segíti a koncentrációs képességünket, elmulasztja a krónikus fejfájást, megszünteti az alvászavart.

A parajdi/himalájai sóoldatos ivókúra az anyagcsere serkentésével pozitívan hat az anyagcserezavar okozta betegségeknél (pl. cukorbetegség, túlsúly stb). A sós ivókúra kiegyenlítően hat mind a magas, mind az alacsony vérnyomásnál. Kiegyenlítőleg hat a sav-lúg háztartásunkra is, ezáltal segít megszabadulni az elsavasodás okozta gombás fertőzésektől (pl. hüvelygomba, körömgomba).

A parajdi/himalájai só szervezetünk természetes gyógyszere. Ionizálja testünk elemeit, ezzel feltöri a molekula kapcsolatokat. Ezután szervezetünk már képes azokat az anyagcserében kiválasztani. Ennek köszönhetően fellazulnak a különböző lerakódások a plakkok, elmeszesedések, vese illetve epekövek, reumás lerakódások, köszvény.

A parajdi/himalájai sós ivókúra salaktalanító, méregtelenítő hatású. A sóoldatos ivókúra képes “kimosni” a szervezetünkből a nehézfémeket. A felszakított salakanyagok okozhatnak egy kezdeti rosszabbodást, viszont gyorsabb utána a gyógyulás. A parajdi/himalájai kristálysó egy természetes antihisztamin, meglágyítja a letapadt lepedéket, segít felszakítani, pl. asztma, hurut esetében. Az immunrendszer erősítésével segít az allergia leküzdésében. A parajdi sós ivókúra gomba-, csíra- és vírusölő hatású (pl. herpesz, hüvelygomba). A megfelelően tartott sóoldatos ivókúra a szervezet öngyógyító erőit aktivizálja bőrbetegségek, anyagcserezavarok, emésztési problémák, mozgásszervi megbetegedések, vese és hólyag megbetegedéseknél.

A parajdi/himalájai sós ivókúra alkalmazható allergia, szív- és keringési panaszok, alvászavar, stressz esetén. Alkalmazható még bőrápolásra, fog- és szájápolásra.

A sós ivókúra alkalmazása

A kész 26 %-os kristálysó oldatból tegyünk egy teás kanálnyit egy pohárba és töltsük fel tetszőleges mennyiségű, pl.: 2 vagy 3 dl jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel vagy klórmentes tisztított vízzel. A kanál lehetőség szerint legyen fa vagy porcelán.

Az így kapott felhígított sóoldatot igyuk meg minden reggel felkelés után, éhgyomorra.

Ha valakinek ez túl tömény, akkor a teáskanálnyi 26 %-os sóoldat mennyiséget 1 liter vízbe téve a nap folyamán is megihatjuk. Akinél a salaktalanítás (pl. hasmenés formájában) nagyon hevesen lép fel, az ivókúrát kezdetben cseppenként is adagolhatja, mellette a napi víz mennyiséget megnövelve. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége fontos a pozitív hatás eléréséhez. A sóoldat képes a szervezetben 24 órán keresztül a kristálysó rezgését fenntartani.

A sós ivókúrát bármeddig tarthatjuk. Az “ivókúra” szó elvileg itt nem helyes kifejezés, ugyanis a sós oldatot egy életen keresztül is fogyaszthatjuk az egészséges életmód és megelőzés érdekében.

Gyerekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp a sóoldatból.

 

A telített 26 %-os sóoldat elkészítése

Tegyük a parajdi/himalájai sókristály darabokat egy üvegbe, pl. befőttes üvegbe vagy üvegkancsóba. Töltsük fel az üveget annyi jó minőségű, szénsavmentes ásványvízzel vagy tisztított, klórmentes vízzel, hogy bőven elfedje a sókristályokat.

A só és víz aránya= 1: 3, például: 1 kg sóhoz 3 liter, 0,5 kg sóhoz 1,5 liter víz szükséges. A víz mennyiségét részletenként is hozzáadhatjuk a sóhoz. Pl.: az 1 kg sóhoz hozzáadhatunk kezdetben 1 liter vizet, majd ha a sóoldat elfogyott a kristályokról, újra feltöltjük, a következő 1 liter vízzel és így tovább, míg a harmadik liter vizet hozzá nem öntöttük. A feltöltés után kb. 3/4 óra múlva egy telített 26 % – os sóoldatot kapunk. A sókristályok tovább nem oldódnak fel, mert telített az oldat. Az oldat telítettségét jelzi a benne levő fel nem oldódott sókristályok jelenléte. A sóoldatot mindaddig tölthetjük fel vízzel, míg a sókristályok teljesen fel nem oldódnak.

Inhalálás

Az inhalálás régóta az egyik legegyszerűbb házi gyógymód. A légúti gyulladások, az orr- és melléküregek gyulladása esetén feloldja a lerakódott váladékot, ezáltal könnyíti a légzést. Forraljunk fel 1-2 liter vizet egy inhalációra alkalmas edényben. Adjunk hozzá legalább 20 gramm finom szemcsés parajdi/himalájai kristálysót, ha a só feloldódott, hajoljunk a forró gőz fölé és takarjuk be a fejünket egy nagy törülközővel. Inhaláljunk kb. 10-15 percig. A gőzölés után kb. 30 perc szükséges ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagokat a légzőszervek megkössék és aztán kiköhögjük ezeket. Súlyosabb megbetegedések esetén napjában többször is inhalálhatunk a sóoldattal, amíg a tünetek enyhülnek vagy megszűnnek. Az inhalálást mindig 1%-os oldattal kezdjük és mélyebb légúti megbetegedések esetén lassan emeljük 8%-ig. A vízbe cseppenthetünk illóólajat is, pl. kamilla, eukaliptusz, kakukkfű. Gyerekeknél a biztonság kedvéért használhatunk arcszaunát. Ebbe elegendő kb. fél dl sóoldatot tenni egy 10 perces intenzív gőzöléshez. Így csökken a leforrázás veszélye.

Párologtatás

Sajnos a körülöttünk lévő levegő oly mértékben szennyezett (por, füst, gázok, különböző allergének, elektroszmog), hogy az már önmagában nehéz feladat elé állítja légzőszerveinket, terheli az immunrendszert. A parajdi/himalájai kristálysóból készült 26%-os, telített sóoldat állandó párologtatása (szobahőmérsékleten, elektromos ráhatás nélkül) megemeli a relatív páratartalmat, amelyben elemi szinten találhatóak természetes ásványi anyagok. Ezek belélegezve megtapadnak a légzőszervek felületén, segítve az egészséges működést, gátolva a gyulladások kialakulását. A sóoldat párologtatásának köszönhetően növekszik a levegőben a negatív töltésű ionok koncentrációja, ami többek között fokozza a légzőszervek öntisztulását. A sóoldatot párologtatása nem csak télen szükséges. Asztmás, allergiás embereknek, kiemelten az allergia szezonban, egész évben hatékony segítőjük lehet a folyamatosan parajdi/himalájai sószemcsékkel telített levegő.

 

Szem borogatása

Mivel hamar hoz enyhülést, már egészen kicsi gyerekeket is könnyen rá lehet venni az alkalmazására.

A borogatást 1%-os langyos parajdi/himalájai sóoldattal végezzük (pl. 2,5 dl langyos vízbe tegyünk 10 ml 26%-os sóoldatot), ez megegyezik a testnedveink (vér, könny, magzatvíz…) koncentrációjával, ezért egyáltalán nem csíp, nem irritál, inkább kellemesen nyugtat. A gyógyszertárakban kapható steril 100%-os pamut vattát mártogassunk bele a sóoldatba és helyezzük a szemünkre úgy, hogy az szorosan illeszkedjen. Különösen jótékony hatású az allergiás eredetű szemirritáció esetén! Alkalmazható- kiszáradt és túlerőltetett szemek, szemfertőzés, szénanátha, árpa esetén.

 

Orr öblítése

Készítsünk 1%-os parajdi/himalájai sóoldatot (pl. 2,5 dl langyos vízbe tegyünk 10 ml 26%-os sóoldatot), majd cseppentővel cseppentsünk az orrnyílásokba. Engedjük kifolyni a másik orrlyukon. Ha a szánk közben kissé nyitva van, és azon át lélegzünk, akkor a sóoldat nem folyik le a garatba. Nem kell megijedni, ha mégis lenyelünk némi sóoldatot, ez semmilyen károsodást nem okoz! Ismételjük meg a másik orrnyílásban is, majd még néhányszor mindkettőben, amíg az oldat elfogy. Erős orrdugulás vagy nyálkahártya duzzanat esetén az oldat először visszafolyik ugyanazon az orrnyíláson és csak néhány alkalom után folyik át a másik orrlyukba, amikor az orrjárat szabaddá válik. Orröblítést naponta többször is végezhetünk, igény szerint. Nem károsítja az orr nyálkahártyáját, rendszeres alkalmazása esetén (pl. krónikus arc- vagy homloküreg gyulladás esetén) regenerálja, megerősíti a nyálkahártyát így véd a felülfertőződéssel szemben.

Alkalmazható- nátha, arc- és homloküreg gyulladás, felső légutak akut megbetegedése és allergia esetén.

Torokgyulladás kezelése

Gargalizáljunk naponta többször 26%-os sóoldattal, ez elpusztítja a kórokozókat, szabályozza a száj pH értékét, útját állja az újabb fertőzéseknek. FIGYELEM! A 26%-os sóoldat nagyon erős, érzékenyebb embereknek kellemetlen lehet. Alkalmanként elég 1-2 korty oldattal gargalizálni és inkább többször ismételni napközben.

Gyermekeknek mindenképpen hígabb oldatot adjunk! Tapasztaljuk ki, hogy mi az a töménység, amit még a kicsi elvisel, és könnyen elfogad. Szájban lévő gyulladt, nyitott sebek esetén szintén csökkenteni kell az oldat koncentrációját!

Száj- és foghigiénia

A só megakadályozza a fogkőképződést és a szuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és a torok extrém savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát. Mossuk a fogunkat 26%-os sóoldattal és öblögessünk 2-3 percen keresztül. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentsük az oldat koncentrációját! Alkalmazható torokgyulladásra, fogínygyulladásra, fogínyvérzésre, mandulagyulladásra, savas szájflóra megszüntetésére.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH