Sótégla
Sütőcsempe

Sütőcsempe

A sótéglát felhevíthetjük faszénen, sütőben vagy akár gázláng felett, majd vékonyra szelt húsokat, halakat, zöldségeket grillezhetünk rajta.

Cikkszám: BS06 Kategória:

Termékleírás

A sótéglát felhevíthetjük faszénen, sütőben vagy akár gázláng felett, majd vékonyra szelt húsokat, halakat, zöldségeket grillezhetünk rajta.

Melegen tarthatjuk a sótéglán ételeinket.

Sütés sótéglán

Gáztűzhelyen

• Gáztűzhelyen lángelosztón 15-20 perc.

• Lassú melegítés javasolt, a tégla nem reped, nem törik

• Ellenőrizd, hogy elérte e már a kellő hőfokot, ha igen, akkor már pakolhatod is rá a sütnivalókat.

• Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható.

• Sütőben

• Melegítsd fel a sótéglákat sütőben 200 fokon kb. 5 percig.

• Ellenőrizd, hogy elérte e már a kellő hőfokot, ha igen, akkor rá is helyezheted a sütésre szánt ételféleségeket.

• Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható.

Elektromos sütőn

Elektromos sütőn csak ráccsal használható!

• Ellenőrizd, hogy elérte e már a kellő hőfokot.

• Konyhai edényfogó kesztyűvel biztonságosan megfogható.

Sótégla/sócsempe takarítása

A sütés végeztével, a mosogató felett gyengéden dörzsöld le az ottmaradt ételmaradékot. Nagyon kevés vízzel végezd a műveletet, hiszen minél kevesebb víz éri a sótéglát/sócsempét, annál hosszabb marad az élettartama.

Ezt követően helyezd tiszta konyharuhára a teljes kiszáradásig.

A sótéglán sütés eltér az olaj vagy zsír használatától. Az étel megpuhul, megsül, nem ég le, nem feketedik meg. Sokkal egészségesebb a megszokott sütési formáknál, amit vendégeid, családod is értékelni fog.  A sótéglán készült étel finom.

A tégla színének nincs jelentősége, a meleg hatására a vörös világossá válik.

A téglán látható – kívülről repedésnek vélt vonalak – a különböző sórétegek találkozási felülete.

 

Sótégla receptek

SÓTÉGLÁN SÜLT CSIRKEMELL KAKUKKFÜVES BURGONYÁVAL ÉS ÁFONYÁS-MUSTÁROS MÁRTÁSSAL

Hozzávalók 4 személy részére:

500 g csirkemellfilé

1 db sótégla 30x15x3cm vagy 3db normál méretű 20x10x5cm

Mártáshoz:

2 dl tejszín,  2 evőkanál áfonyalekvár,  1 evőkanál mustár,  1 mokkáskanál kakukkfűlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanálőrölt fekete bors, 1 mokkáskanál himalájai só

Körethez:

4 db burgonya, 1 mokkáskanál himalájai só, 2 evőkanál étolaj, 1 szál rozmaring

Elkészítés:

A sütőt 180 0C-ra melegítjük, a sótéglát az alsó részébe helyezzük a sütőlapra. 10 perc elteltével a sótéglára helyezzük a csirkemell filét, melynek mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a mártást: egy serpenyőben összekeverjük, majd felforraljuk a lekvárt a mustárral, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával, a sóval és az őrölt fekete borssal. Hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, majd még egyet forralunk rajta.

A köret elkészítéséhez a burgonyát héjastól vékony szeletekre vágjuk (kb. 2-3 mm) és 2 evőkanál felhevített étolajban ropogósra sütjük a szeletek mindkét oldalát. A burgonyák megfordítása után megszórjuk rozmaring levelekkel és őrölt himalájai sóval. Tálaláskor a pirított burgonyát a tányér aljára helyezzük, rárakjuk a felszeletelt sótéglán sült csirkemell filét, majd a mártással leöntve, korianderrel meghintve tálaljuk.

 

Sótéglán sült csirke parmezános tésztával

Hozzávalók:

5 db csirkemell filé, olívaolaj, friss fűszernövények (bazsalikom, rozmaring, kakukkfű), 1 fej fokhagyma, só, darált bors, 10 db tojás, 1 kg liszt, 5 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezán

A csirkemelleket a sütőben 160 fokra felmelegített sótéglákra helyezzük és 20-25 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalával is így járunk el. A sütés befejeztével, fűszeres olívaolajjal megkenjük.

Tésztát készítünk.

A félbevágott és közepén kivájt parmezán tömb mélyedését meglocsoljuk alkohollal, meggyújtjuk. A láng hatására a sajt mélyedésének felszíne meglágyul, ide helyezzük a tésztát és belekeverjük.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH